Celem programu Masz moc na hejt jest edukacja i przeciwdziałanie cyberprzemocy wśród dzieci.

Od kliku lat angażujemy się w działania komunikacyjne i edukacyjne związane z problemem hejtu w Internecie. W ramach projektu Masz moc na hejt zrealizowaliśmy działania skierowane głównie do rodziców, aby jak najlepiej wspierać ich w trudnych chwilach, które przeżywają razem ze swoimi dziećmi. W 2022 i 2023 roku UNIQA wspólnie z Instytutem Polska Przyszłości im. Stanisława Lema (Instytut Lema) przeprowadziła warsztaty dotyczące cyberprzemocy dla uczniów, nauczycieli i rodziców w szkołach w całej Polsce.

W dwóch edycjach programu wzięło udział:

szkół podstawowych
    w całej Polsce

uczniów klas 7 i 8

nauczycieli

rodziców

• 13 400+

uczestników łącznie

Ze względu na dużą liczbę zgłoszeń do udziału w I edycji programu, zorganizowaliśmy dodatkowy webinar dotyczący cyberprzemocy. Wzięło w nim udział 500 nauczycieli. Zrealizowaliśmy także cykl webinarów dla pracowników UNIQA. Wykład „Dziecko w sieci – jak dbać o bezpieczeństwo dzieci online” poprowadziła Ewa Dziemidowicz – psychoterapeutka, trenerka, ekspertka ds. bezpieczeństwa dzieci i młodzieży w Internecie. Natomiast Instytut Lema przeprowadził dwa kolejne webinary pt. „Ogarnij hejt – fakty, liczby, historie” dotyczące cyberprzemocy wśród dzieci.

UNIQA była głównym partnerem 2. edycji Festiwalu Przyszłości Bomba Megabitowa, której głównym organizatorem jest Instytut Polska Przyszłości im. Stanisława Lema. Festiwal odbył się w dniach 5-12 września w Krakowie. Festiwal łączy tematy z zakresu kultury, nauki i technologii. 10 września odbyła się debata „Hejt – w necie i w realu”, której UNIQA była partnerem głównym. Debatę poprowadził dziennikarz Konrad Piasecki, a jej uczestnikami byli dr Maciej Kawecki, prof. Michał Rusinek, Nataniel Brożnowicz, TikToker, Kamil Wroński.

Realnym problemem w zakresie cyberprzemocy jest brak komunikacji między dorosłymi a dziećmi. Dzieci o swoich problemach nie mówią, a dorośli niestety o nie nie pytają.

Jakub Płodzich, Dyrektor Instytutu Polska Przyszłości im. Stanisława Lema

Sprawdź, jak rozmawiać ze swoim dzieckiem o hejcie
w Internecie:

1. Co zrobić, gdy moje dziecko jest ofiarą hejtu w internecie?
  2. Co zrobić, gdy moje dziecko hejtuje w internecie innych?
  3. Jak poradzić sobie w szkole po hejcie
  4. Długofalowe skutki doświadczania hejtu.
  5. Jak udzielać wsparcia ofiarom hejtu?

Skorzystaj
z bazy wiedzy